« STC Magazine
Magazine Träning

En liten ordlista

Träningsvärlden är full av trender och förkortningar. Vi sammanställde en lista på fem förkortningar och begrepp som du kommer höra på din anläggning förr eller senare. Lär dig snacket, helt enkelt.

PR – ganska enkel förkortning, kan tyckas, men när det slängs in i meningen ”gjorde PR på böj” kan det vara bra att det handlar om ”personligt rekord”. Och att böj innebär knäböj, men det vet du ju…

BCAA – fram till för några år sedan var det helt okej att syssla med, kort och gott, proteinpulver. Numer snackas det mer om BCAA, branched-chain amino acids, eller grenade aminosyror på svenska. Fortfarande protein, men lite mer sofistikerat.

Performanceens tjejer – handlar om benchmarks, alltså specifika träningsupplägg, från performance. Angie, Fran, Barbara, Cindy – med flera. Som exempel kan nämnas att Cindy innebär 5 pullups, 10 push-ups och 15 air squats – så många rundor du hinner på 20 minuter.

AMRAP – as many round as possible. Så många varv du klarar av ett specifikt träningsupplägg – se Cindy ovan.

HSPU – handstand pushups. Alltså att stå på händer, sänka ner huvudet mot underlaget för att sedan sträcka ut i armbågsleden igen.

Bli medlem